Covid-19 - Η επόμενη ημέρα

Σε αυτήν την πρωτόγνωρα δύσκολη και ανατρεπτική κατάσταση που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα και πέρα από τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, η «επόμενη μέρα» είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αλλάξει άρδην. Όλοι παραμένουμε στα σπίτια μας συμβάλλοντας έτσι στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας, με εξαιρετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Αναμφισβήτητα η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.. Τι θα γίνει όμως με το κομμάτι της οικονομίας; Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα; Πώς θα είναι η «επόμενη μέρα»;

Ο Covid-19 έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την υγεία μας και η δεύτερη την οικονομία μας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για το δεύτερο σκέλος, που αφορά την οικονομία, με μια αισιόδοξη προσέγγιση σχετικά με τις ευκαιρίες που πιθανόν να παρουσιαστούν ή με τις πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Διαφορετική ίσως αλλά με κανονικούς ρυθμούς.

Ως γνωστόν η οικονομία χρειάζεται παραγωγική διαδικασία οπότε σύντομα, και εφόσον τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα βγούμε από τα σπίτια μας, θα ξαναπάμε στα γραφεία μας και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Σίγουρα θα βρούμε ένα σωρό λογαριασμούς να μας περιμένουν, σίγουρα πολύ σκόνη πάνω στα γραφεία μας και μια εικόνα ξαφνικού παγώματος θα μας διακατέχει όλους. Όμως αν απλώς καθίσουμε στα γραφεία μας και περιμένουμε τον πρώτο πελάτη που θα διαβεί την πόρτα μας, πιθανόν αυτό να μας απογοητεύσει. Άρα, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και προσαρμοστούμε σε αυτά.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κατάσταση της οικονομίας όσον αφορά την κατανάλωση γίνεται κυρίως από τις πωλήσεις εξ αποστάσεως (e-shop) συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίοι παρουσιάζουν μια αυξητική τάση στις παραγγελίες τους εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι κλάδοι, εμφανίζουν μια πτωτική τάση στο ρυθμό των παραγγελιών τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Αύξηση παραγγελιών
- Super market
- Φαρμακείων
- Βιβλίων, παιχνιδιών, χαρτικών
- Βρεφικών ειδών
- Υπηρεσιών διασκέδασης στο σπίτι
- Ηλεκτρονικών συσκευών & laptops
- Οικιακών ηλεκτρικών συσκευών
- Ηλεκτρονικών συνδρομών σε ψηφιακό περιεχόμενο

Μείωση παραγγελιών
- Ένδυση,υπόδηση
- Αθλητικών ειδών
- Τουριστικών υπηρεσιών & φιλοξενίας
- Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας
- Φωτογραφικών Ειδών
- Delivery Έτοιμου φαγητού
- Κοσμημάτων & αξεσουάρ
- Ειδών χόμπυ

Αυτή όμως είναι η σημερινά εικόνα. Από την «επόμενη μέρα», που θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, θα κληθούμε να μπούμε σε μια λογική προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Για όλους μας θα είναι δύσκολο, όπως και κάθε καινούργια αρχή, αλλά μήπως η προσαρμογή είναι μονόδρομος;

Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν καταστάσεις δύο ταχυτήτων. Αυτοί που θα μείνουν και θα αναπολούν τα παλιά και αυτοί που θα προχωρήσουν μπροστά. Πολλοί αναλυτές μιλάνε ήδη για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν. Αλλά αυτά όλα δεν μένει παρά να τα δούμε.
Εμείς προτείνουμε: Θετική ματιά (όσο γίνεται) και προσαρμογή. Αυτά θα είναι τα κλειδιά κατά τη γνώμη μας.

Κατά τη γνώμη μας, αυτά είναι τα κλειδιά. Σε όποιον κλάδο λοιπόν κι αν ανήκουμε ας μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω. Ας ενημερωθούμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σήμερα.

Ήδη κατά τον τελευταίο μήνα, από πλευράς πολιτείας, έχουν γίνει τομές στο θέμα της γραφειοκρατίας και της χρήσης της τεχνολογίας. Αυτά που μέχρι πριν λίγο θα έπαιρναν χρόνια για να διεκπεραιωθούν, σήμερα έγιναν με απλές αποφάσεις και διαδικασίες. Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι και θεωρούμε πως η μετά Covid-19 εποχή θα συνεχίσει έτσι. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι επαγγελματίες να βγούμε online!

Οι Digital υπηρεσίες θα γίνουν must. Οι πωλήσεις εξ αποστάσεως και το οργανωμένο delivery προϊόντων μπορούν να εφαρμοστούν σε πλήθος κλάδων και επιχειρήσεων, αρκεί να το διερευνήσουμε λίγο περισσότερο. Ένας κλάδος που φαίνεται από τώρα ότι αλλάζει και προσαρμόζεται διαφορετικά είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση). Γιατί όχι και τα γυμναστήρια; Γιατί όχι και οι λογιστές, οι διατροφολόγοι ή οι ψυχολόγοι; Θα μπορούσαν όλοι να δουλεύουν και απομακρυσμένα μέσω zoom ή μέσω skype. Γιατί όχι και κάποιες ειδικότητες ιατρών; Τηλεϊατρική λοιπόν. Όπως και νά ‘χει, για την ψηφιακή εποχή η «επόμενη μέρα» έχει έρθει!

Για την ώρα μένουμε σπίτι! Ρίχνουμε τους ρυθμούς μας και περνάμε καλά με τους δικούς μας ανθρώπους. Ενημερωνόμαστε σωστά και σχεδιάζουμε το αύριο. Ευχόμαστε να μη θρηνήσουμε παραπάνω θύματα και αφήνουμε τον πλανήτη μας να ξεκουραστεί για λίγο ακόμα...

SHARE

Back to Top